Objavte spôsob ako umyť okná bez šmúh

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti

V dnešom článku vám popíšeme 5 najčastejších chýb, ktorých sa ľudia pri umývaní okien dopúšťajú a vysvetlíme vám, ako vznikajú šmuhy. Na záver sa s vami podelíme o náš overený spôsob, ako dosiahnuť čistučké okná bez šmúh.

Image title


Aj vy ste vyskúšali niektorú z týchto babských rád, ale stále ste nedosiahli želaného výsledku? Tie najčastejšie odporúčania sú:

  1. Použite bežný alkoholový čistič, ktorý nastriekate na okno a následne ho vyleštite novinami, prípadne handrou.

  2. Zmiešajte teplú vodu a jar a hubkou okná vyčistite, následne aj vyleštite. 

  3. Zmiešajte ocot, teplú vodu a handrou okná umyte.

  4. Jeden diel čpavku k trom dielom vody rozjasní okná, aj keď to vôbec nevonia. 

  5. Do teplej vody dajte šampón na vlasy, vytvorte penu, do ktorej namočíte utierku z mikrovlákna a okno pretrite. Neleštite, nechajte uschnúť. 

Čo majú všetky tieto triky spoločné? Ani jeden variant umývania nerieši základný problém, ktorý je príčinou šmúh. Zabudnite na všetky drahé značkové čističe a podobné rady. Skutočné zázraky s oknami robí čistá voda, stierka a správna technika stierania. Aby ste pochopili, prečo je tento postup tým pravým, tak vám bližšie popíšeme, čo sa deje s oknami, keď ich umývate.


Prečo je okno čisté, ale stále sú na ňom šmuhy? 

Sklo je materiál, ktorý na pohľad pôsobí hladko, ale v skutočnosti je jeho povrch tvorený drobnými pórmi. Šmuha vzniká tak, že póry, ktoré sú v skle, nasajú vodu aj chemický prípravok. Aj keď sa snažíte sklo vyutierať či vyleštiť do sucha, handra sa do týchto pórov nedostane a nevytiahne zostatkovú vlhkosť. Tá sa po uschnutí kvapiek na okne javí ako šmuha. Preto potrebujete niečo, čo si s touto vlhkosťou poradí a odstráni z pórov prebytočné kvapky. 

Image title


Správny postup umývania okien

Na vzorovo umyté okná použite čistú teplú vodu, ktorá vám tečie doma z vodovodu. Potrebný nástroj, ktorý odvedie kľúčovú prácu je stierka. Najskôr na okno naneste vodu, a to buď handrou z mikrovlákna, hubkou, alebo v ideálnom prípade okenným mopom, takzvaným rozmývačom. Je dôležité, aby na okne bol dostatok vody a veľké kvapky, aby vám neuschla sklená plocha skôr, než sa pustíte do stierania. Stierkou netlačte, pretože by „skákala“ a okno by bolo zotreté nerovnomerne. Plochu zľahka prejdite a po jednom stiahnutí stierku osušte a opakujte znovu, až kým nie je okno suché. 


Image title


TIP: V prípade, že sú okná znečistené hrubou vrstvou špiny, je potrebné ich najprv odmastiť čistiacim prostriedkom, prípadne nečistoty zoškrabať.

Takéto umývanie okien vyžaduje trochu skúseností a cvik. Ak na to nemáte čas a nervy, využite naše služby a nechajte si profesionálne upratať a umyť okná ešte dnes.

Objednať upratovanie

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku