Sóda bikarbóna ako pomocník pri čistení

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti

Sóda bikarbóna je typ soli, ktorá je vyrobená zmiešaním dvoch prirodzene sa vyskytujúcich zlúčenín, a to uhličitanu sodného a oxidu uhličitého. Nebojte sa, nebudeme vás zaťažovať chémiou. Chceme vám len ukázať, aká užitočná vec vznikne spojením dvoch látok a ako veľmi vám pomôže v domácnosti. 

Sóda bikarbóna je totiž taká univerzálna, že svoje využitie nájde ako pri varení, upratovaní, tak aj pri osobnej hygiene. Preto sme sa rozhodli, že vám zhromaždíme piatich vecí, s ktorými si vďaka tomuto zázračnému prášku poradíte ľavou zadnou. 

Škvrny na stene

Pastelkové umenie na stene je síce u najmenších veľmi obľúbenou činnosťou, avšak dospelým pri pohľade na abstraktné umenie na novej stene až tak do smiechu nie je. Našťastie na pomoc prichádza sóda bikarbóna. V pomere 1:1  zmiešajte sódu bikarbónu s vodou a pomaľované miesto potrite touto zázračnou zmesou a zotrite. Sami budete prekvapení výsledkom! 

Image title (zdroj: http://integrityrm.net/ )

Upchatý a zapáchajúci odtok v umývadle 

V spojení s octom je sóda bikarbóna doslova nepremožiteľná. Rozmiešajte ju v octe, chvíľu povarte a horúcu zmes nalejte do upchatého odtoku. Jednoduché, avšak výsledok je fantastický! 

Zanesené špáry medzi kachličkami 

Rozčuľuje vás pohľad na špinavý priestor medzi kachličkami, ktorý nejde vyčistiť, a to ste už vyskúšali naozaj všetko? Sóda bikarbóna vás presvedčí o tom, že k čistým kachličkám sa dostanete nielen jednoducho, ale aj lacno. Ako? Zmiešajte sódu bikarbónu s vodou a nastriekajte  na plochu okolo kachličiek. Nechajte ju pôsobiť 10 minút a potom stenu vyčistite pomocou zubnej kefky. Ani nebudete vedieť ako a vaša kúpeľňa bude  opäť ako nová. 

Image title

Rúra na pečenie

I rúru na pečenie treba z času na čas zbaviť mastnoty a špiny, ktorá sa v nej usadí pri pečení. Pokiaľ nevlastníte rúru, ktorá sa čistí sama, musíte si poradiť sami. Na pomoc vám však posielame čarovnú sódu bikarbónu. Do rozprašovača nalejte zmes octu a sódy bikarbóny a vystriekajte ňou vnútro rúry. Zmes nechajte pôsobiť aspol 30 minút a potom začnite s umývaním. Sami budete prekvapení, ako rýchlo pôjde mastnota dole a to nebudete potrebovať žiadne drahé čistiace prostriedky. 

Pach kobercov 

Ak vás pri príchode domov čaká “príjemná vôňa”, je to pravdepodobne kvôli kobercom. Tie sú doslova ako huby - absorbujú veľké množstvo nečistôt, prachu či odumretých kožných buniek, ktoré sa v nich pekne zabývajú a vám spôsobujú nepríjemnosti. Aj tento problém vám pomôže vyriešiť sóda bikarbóna. Posypeme ňou koberce, necháme 30 minút pôsobiť a jednoducho povysávame. To je všetko. A ako bonus získate aj čistú hadicu od vysávača. ;) 

Image title

So sódou bikarbónou bude váš domov hneď čistejší. Ak však nemáte čas na to, aby ste pol dňa strávili drhnutím špár medzi kachličkami, zavolajte nám a nechajte to na nás. 

Objednať pravidelné upratovanie

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku