Tipy, ako si vyrobiť domáce osviežovače vzduchu

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti

Či si to uvedomujete, alebo nie, váš dom má jedinečnú vôňu. Môže ísť pritom o sviežu a ľahkú vôňu, ale aj o zatuchnutý pach pripomínajúci mokrého psa. Najhoršie na tom je to, že vy si na pach svojho domova zvyknete natoľko, že nemáte šancu rozpoznať, že niečo nie je v poriadku. Vaša návšteva si to však všimne okamžite. 


Image title

Práve kvôli tomuto sa dnes spoločnosti pretekajú v tom, ktorá vyrobí ten najlepší osviežovač vzduchu, ktorý vám zaručí dlhotrvajúcu vôňu sviežeho domova. No prečo by ste si nemohli vyrobiť vlastný osviežovač vzduchu? Lacný, bez alergénov a bez chemických látok. Len dúšok prírody a štipka vašej fantázie.

Vône si môžete nakombinovať podľa svojho vkusu. Z ovocia sú, samozrejme, najviac aromatické citrusy, ktoré si aj najdlhšie udržia svoju vôňu. Použiť však môžete aj bylinky, rôzne arómy či korenia. Je to len a len na vás, ale samozrejme vám prezradíme aj pár našich osvedčených kombinácií. :) 

Image title

Rozmarínový sen: vetvičky rozmarínu, lyžička vanilkového extraktu a citrón. 

Orange Amaretto: pomaranč, zázvor, 1 lyžica mandľového extraktu.

Sladké mentos: limetka, 1 lyžička vanilkového extraktu, mäta prieporná 

Perník: zázvor, 1 lyžica mandľového extraktu, celá škorica 

Taliansko: citrón, 1 lyžička čierneho korenia, hrsť bazalky 

Zdravie vo vôni: citrón, vanilka a zázvor (okrem výnimočnej vône vám tento osviežovač  v jesennom počasí pomôže zbaviť sa baktérií a vírusov vo vzduchu). 

Sami vidíte, že v kombináciách sa medze nekladú. Stačí si len nájsť tú “svoju” kombináciu. Máte svoju obľúbenú? Napíšte nám ju do komentára pod článkom a inšpirujte aj ostatných. 

Ako si vyrobiť domáci osviežovač vzduchu?

Ak už máte prichystané všetky ingrediencie, môžeme sa pustiť do výroby! Na home made osviežovač vzduchu budete potrebovať zaváraninový pohár, hrniec a vodu. 

Do zaváraninového pohára naukladajte všetky ingrediencie, ktoré ste si vybrali, a zalejte vodou. Vložte do hrnca s vodou a ohrievajte ho dovtedy, kým sa váš byť postupne nenaplní očarujúcou vôňou bez akýchkoľvek chemických látok. Dávajte však pozor na to, aby vám zmes nezačala vrieť. Ak by sa tak stalo, radšej ju odstavte.

Image title

Zdroj: http://www.diyncrafts.com/

Ďalším pozitívom domácich osviežovačov vzduchu je i ľahké skladovanie. Pripravte si ich viac do zásoby a odložte ich do mrazničky, či už s vodou, alebo bez. A keď budete potrebovať sviežu vôňu, len ich zohrievajte. Týmito domácimi receptami nielenže osviežite vzduch vo svojom domove, ale chránite i životné prostredie. Pokiaľ však naozaj chcete, aby váš domov voňal čerstvosťou, musí byť čistý.

Ako to dosiahnuť? Pravidelné vynášanie odpadkov, a to najmä s kompostovanými potravinami by malo byť samozrejmosťou. Potom nezabúdajte na pravidelné profesionálne tepovanie kobercov a čalúnenia, ktoré vám koberce nielen krásne prevonia, ale zbaví i nečistôt a roztočov. Svieži vzduch dosiahnete i pravidelným vetraním a nepríjemného pachu v kuchyni sa zbavíte odsávačmi.

Ak nemáte dostatok času alebo síl na pravidelné upratovanie vašej domácnosti, ozvite sa nám. Radi vám pomôžeme. 

Objednať pravidelné upratovanie

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku