Zbavte sa roztočov v kobercoch - vieme ako na to

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti

Pálenie, slzenie očí, dýchavičnosť, kašeľ či kožné problémy - to všetko sú príznaky alergie na roztoče, ktorá môže mať aj oveľa horšie dôsledky. Ak ste si doteraz mysleli, že roztoče sa nachádzajú len tam, kde je špina a prach a vy pravidelne upratujete, mýlili ste. Môžete aj každý deň pobehovať po byte s vysávačom a prachovkou, no roztoče sa pred vami veľmi ľahko skryjú. Kde? Všade. Ako sa ich zbaviť? Tepovaním. 

Image title

Roztoče sú drobné a voľným okom neviditeľné zvieratká, ktoré si radi pochutia na odpadnutých šupinkách našej pokožky. Práve preto, že im tak “chutíme”, sa ukrývajú tam, kde sme najviac a najdlhšie - teda do sedačiek, matracov a kobercov. To sú pre ne priam božské podmienky na rozmnožovanie a môžu sa tak ďalej šíriť vzduchom po celom byte. A čím viac alergií nám spôsobujú, tým sú šťastnejšie. Alergie môžu vyústiť do oveľa závažnejších zdravotných problémov, ako napríklad chronický zápal dýchacích ciest, astma či rôzne ekzémy. Ako proti nim bojovať?

Vyžeňte roztoče z bytu

Áno, to sa nám povie ľahko, ale ako to urobiť? V prvom rade by sme si mali povedať, čo o nich vieme. Milujú teplo, vlhko a špinu.
Prvým krokom k čistému bývaniu je teda pravidelné vetranie bytu, perín a tiež vymieňanie posteľnej bielizne. Vysávanie, umývanie dlážky a utieranie prachu vlhkou handričkou by malo byť samozrejmosťou. Mnoho ľudí však zabúda, respektíve neprikladá takú dôležitosť azda tej najdôležitejšej činnosti - tepovaniu.  

Image title

Povrchové čistenie nestačí

Vysávačom dokážete z kobercov či pohoviek odstrániť veľa nečistôt, avšak nie všetky a nie dôkladne. Aspoň raz do roka by ste mali nechať domácnosť aj profesionálne vytepovať. 

Kedysi boli v móde vysávače, s ktorými ste si mohli aj tepovať, no ich výkon nie je dostačujúci a vašu domácnosť nezbaví všetkej špiny tak, ako profesionálne prístrojové tepovanie. Neodstránime ich totiž len z povrchu, ale aj z hĺbky. A to vysávačom nedokážete.

Ručným tepovaním zatláčate špinu hlbšie do koberca

Na prvý pohľad sa vám pri vlastnoručnom tepovaní môže zdať, že sú vaše koberce čistejšie. Avšak pri ručnom tepovaní je účinok opačný. Špiny sa nezbavíte, ale naopak ju zatláčate hlbšie do koberca. Náš profesionálny tepovací stroj má extraktor, teda odsávač, ktorý pod silným podtlakom vysaje prebytočnú vodu aj so špinou. Ďalšou nevýhodou domáceho tepovania je fakt, že koberce potom dlho schnú, čo hygiene už vôbec neprospieva. Práve naopak, vo vlhku sa roztoče a plesne množia ešte viac.  

Ak vám záleží na zdraví, nemali by ste v ňom vidieť len estetický výsledok. Oveľa dôležitejšie je práve to, prečo je tepovanie dôležité pre vaše zdravie. 

Nechajte tepovanie na nás a sami sa presvedčíte o tom, ako profesionálne tepovanie zmení Váš život zo zdravotného hľadiska k lepšiemu. 

Objednajte si profesionálne tepovanie

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku