Kúpeľňu by nemali obchádzať ani hračky

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti

Nie je žiadnym tajomstvom, že kúpeľňu by nemali obchádzať ani hračky vašich ratolestí. Jednak z estetického hľadiska, jednak zdravotného. Rovnako, ako tepujete pohovky a koberce, čím ich zbavujete roztočov a podobnej “hávede”, by ste nemali zabúdať ani na baktérie či vírusy ukryté tam, kde by ste to čakali najmenej. V hračkách.

Žiadny strach. Prichádzame vám na pomoc my a v nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, ako dať hračky do parády bezpečne, rýchlo a efektívne. 

Ak chcete vedieť, aké nástrahy na vás čakajú, ak svoju domácnosť pravidelne netepujete, prečítajte si náš článok o tepovaní.

Image title

Ako vyčistiť plyšové hračky 

Nejestvuje snáď domácnosť s deťmi, v ktorej by neboli plyšové hračky. Netreba však zabúdať na to, že sú i dosť náročné na údržbu. Pravidelné vysávanie kožúškov by malo byť samozrejmosťou, avšak netreba zabúdať ani na pranie. Máte pritom dve možnosti - práčka a ručné pranie

Ak sa rozhodnete plyšového macka oprať v práčke, majte na pamäti, že musíte byť opatrní. Do práčky nepatrí hračka, ktorá obsahuje hraciu skrinku, je veľmi stará, nachádzajú sa na nej rôzne flitre alebo je plnená polyesterom či penovými guľôčkami. 

Hračky perte v pracom prostriedku, ktorý je určený pre jemnú detskú pokožku - teda bez alergénov, vôní a farbív. Taktiež vám doporučujeme použiť jemný prací program s chladnou či mierne teplou vodou (určite nie horúcou, pretože by sa macko mohol vážne poškodiť).

A čo ručné pranie? Postačí vám detský šampón a voda. Zmes jemne vmasírujte do umelého kožúška a potom dobre opláchnite. Hračku nechajte voľne vyschnúť. 

Trik pre šetrné pranie: Hračku operte v obliečke od vankúša. Ochránite ju pred znehodnotením. 

Image title

Ako si poradiť s hračkami z plastu či silikónu?

Zabudnite na to, že mäkké plastové hračky umyjete v umývačke riadu. Tieto materiály sa totiž môžu v horúcej vode zdeformovať. Hračky teda umyte v teplej vode hubkou a pomôcť si môžete aj starou zubnou kefkou. 

Na dezinfekciu použite alkohol s vodou v pomere 50:50. Dezinfekčnú zmes nechajte pôsobiť aspoň minútu a potom hračku opláchnite v čistej vode. Silikónové hračky už do umývačky riadu dať môžete, avšak úplne postačí ten najslabší program. 


Už viete, ako dať do parády najobľúbenejšie  hračky svojich detí. Ostáva len zvyšok domácnosti. To však nechajte na nás, my si s ňou poradíme raz dva. 

Objednať pravidelné upratovanie

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku